2310 311 528 • 6941 478 080

Βότανα

IMG_7648_small

Η χρήση των βοτάνων για θεραπευτικούς , αποτοξινωτικούς και καλλυντικούς λόγους είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Στη σύγχρονη Βοτανοθεραπεία τα βότανα εφαρμόζονται και χρησιμοποιούνται για πάρα πολλές παθήσεις, με σπουδαία αποτελέσματα.

Η περιγραφή των βοτάνων που ακολουθεί αφορά τα πιο γνωστά και διαδεδομένα. Στο Φαρμακείο της Φύσης θα βρείτε όλα τα βότανα με αναλυτικές πληροφορίες για αυτά αλλά και μείγματα βοτάνων, με πολύτιμα χαρακτηριστικά για την υγεία και την ευεξία μας.

Οδηγίες χρήσης:
Τα βότανα μπορούν να γίνουν αφέψημα αν τα αφήσετε σε βραστό νερό για περίπου 15 λεπτά. Θα χρειαστείτε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένου βοτάνου για 1 φλιτζάνι.
H χρήση βοτάνων δεν υποκαθιστά τη γνώμη του θεράποντος ιατρού ή κάθε άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας.


Αγγελική

Η Αγγελική παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα για τον οργανισμό μας. Στη σύγχρονη Βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται ως τονωτικό σε περίπτωση αναιμίας, ατονίας, ενώ θεωρείται ότι δρα και κατά της μελαγχολίας.

Επιπλέον πιστεύεται ότι καταπολεμά τους σπασμούς του στομάχου και του εντέρου. Θεωρείται ότι έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε βρογχίτιδες, πλευρίτιδες και κρυολογήματα. Επίσης χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές ως καταπραϋντική σε περιπτώσεις νευρικού άσθματος αλλά και καρδιοτονωτική.

Η αρχαγγελική έχει χρησιμοποιηθεί πολύ στο παρελθόν από γυναίκες αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθά στους πόνους της περιόδου και συμβάλλει στο να διορθωθούν ανωμαλίες της έμμηνου ρήσης. Τέλος θεωρείται επουλωτική και διουρητική

Βαλσαμόχορτο-Σπαθόχορτο

Το Βαλσαμόχορτο συναντάται με διάφορες ονομασίες και ο χαρακτήρας του είναι γλυκόπικρος, ψυχρός και ξηραντικός. Το Βαλσαμόχορτου είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι θεραπεύει πληγές και εγκαύματα, ανακουφίζει τους πόνους, μαλακώνει τις φλεγμονές και δρα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν προβλήματα στο νευρικό σύστημα, όπως νευραλγία τριδύμου, νεκρώσεις και τραυματισμοί Επίσης ανακουφίζει τους ρευματικούς πόνους και την ισχιαλγία και θεωρείται στυπτικό.

Πέρα από την εξωτερική του δράση δρα και εσωτερικά στο νευρικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε ήπιας μορφής κατάθλιψη, διαταραχές ομιλίας, διαταραχές του ύπνου και υστερίας.

Βαλεριάνα

Η Βαλεριάνα χρησιμοποιείται ως φυσικό ηρεμιστικό και χαλαρωτικό του νευρικού συστήματος. Σημαντική είναι η επίδραση της Βαλεριάνας σε περιπτώσεις αϋπνίας. Ανεξάρτητες κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η χρήση της Βαλεριάνας μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να μας πάρει ο ύπνος, μειώνει τη πιθανότητα να ξυπνήσουμε το βράδυ, επιμηκύνει το συνολικό χρόνο ύπνου και γενικότερα βελτιώνει τη συνολική ποιότητα του ύπνου, ανεξάρτητα αν κάποιος έχει πρόβλημα ή όχι.

Η Βαλεριάνα θεωρείται πως είναι αποτελεσματική σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, όπως είναι το άγχος, η υπερένταση, οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες και η ανησυχία. Ένα από τα θετικά στοιχεία της Βαλεριάνας – σε σύγκριση με τα φαρμακευτικά προϊόντα – είναι πως δεν παρουσιάζει αρνητική αλληλεπίδραση με το αλκοόλ. Επίσης δεν παρουσιάζει παρενέργειες όταν καταναλώνεται σύμφωνα με τη προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία.

Αγριμόνιο

Το Αγριμόνιο χρησιμοποιείται από τους βοτανοθεραπευτές κυρίως ως τονωτικό του πεπτικού συστήματος και θεωρείται ένα φυτό που επουλώνει πληγές και αρρώστιες. Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τα έλκη, τους κωλικούς και τη διάρροια. Οι τανίνες που περιέχει σε συνδυασμό με φοτοστερίνη και γόμμα του προδίδουν διουρητικές , στυπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το αγριμόνιο στη λαϊκή θεραπευτική χρησιμοποιήθηκε για την επούλωση ανοιχτών πληγών, για τσιμπήματα εντόμων, δαγκώματα φιδιών και διάλυση αποστημάτων

Αλθαία

H Αλθαία χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος. Η μεγάλη περιεκτικότητα της σε φυτική κόλλα της επιτρέπει να καταπραΰνει και να επουλώνει φλεγμονές του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Η Αλθαία θεωρείται πως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε έλκη και σε περιπτώσεις γαστρίτιδας και κολίτιδας. Ταυτόχρονα επιδρά θετικά στο ουροποιητικό σύστημα γιατί καθώς ακολουθεί τη τροφική δίοδο, η αντιφλεγμονώδης δράση της καταπραΰνει και επουλώνει τον ουροποιητικό αγωγό.

Γαϊδουράγκαθο

Το Γαϊδουράγκαθο το συναντάμε με τα ονόματα Κουφάγκαθο, Αγκάβατο ή Σίλυβο. Οι σπόροι περιέχουν φλαβονικά γλυκοσίδια, αιθέριο έλαιο, άλατα Μηλικού οξέος, νιτρικό κάλιο, πικρό στοιχείο και γλίσχρασμα. Η δράση τους βοηθά στην καλή λειτουργία της χολής, αυξάνοντας την έκκριση και την ροή της χολής από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη. Χρησιμοποιείται για οποιοδήποτε πρόβλημα συνδέεται με την χοληδόχο κύστη ή το ήπαρ (ίκτερο, ηπατίτιδα, χολολιθίαση) . Θεωρείται επίσης καλό αιμοστατικό για ρινορραγία, βαριά έμμηνα και πληγές. Το γαϊδουράγκαθο αυξάνει την ροή του γάλακτος (γαλακταγωγό) και είναι απόλυτα ασφαλές να το χρησιμοποιήσουν οι μητέρες που θηλάζουν.

Εχινάκεια

Η χρήση της Εχινάκειας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα πλαίσια της σύγχρονης Βοτανοθεραπεία. Χρησιμοποιείται κυρίως για την τόνωση του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Από κλινικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί, φαίνεται πως η χρήση της Εχινάκεια έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι η κύρια «άμυνα» του οργανισμού έναντι παθογόνων σωματιδίων που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα.

Η Εχινάκεια δεν πρέπει να καταναλώνεται προληπτικά γιατί η συνεχής κατανάλωση της μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η συνεχής διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος το εξαντλεί και το αποδυναμώνει. Προτείνεται να καταναλώνεται από τη στιγμή που εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (λ.χ. κρυολογήματος ή γρίπης) και μέχρι και 48 ώρες μετά τη πλήρη υποχώρηση τους.

Γκίνγκο Μπιλόμπα

Το Γκίνγκο Μπιλόμπα είναι το αρχαιότερο είδος δένδρου που έχει εντοπισθεί στον πλανήτη. Στη σύγχρονη Βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών. Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες του είναι πως βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθάει σημαντικά στην οξυγόνωση των αιμοφόρων αγγείων, με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

To Γκίνγκο έχει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι ginkgolides που περιέχει αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά λοιμώξεις και μολύνσεις που οφείλονται σε αλλεργίες καθώς και τις κρίσεις άσθματος ή τα τοξικά σοκ. Τέλος το Γκίνγκο είναι γνωστό για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες. Η αντιοξειδωτική του δράση καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στις οποίες οφείλεται η πρόωρη γήρανση.

Όταν χρησιμοποιείται στη προτεινόμενη δοσολογία μπορεί να καταναλώνεται μακροχρόνια – χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες. Δεν πρέπει (χωρίς ιατρική συμβουλή) να καταναλώνεται από άτομα που λαμβάνουν αντι-θρομβωτικά φάρμακα, ακόμη και ασπιρίνη.

Καλέντουλα

Στη σύγχρονη Βοτανοθεραπεία, η Καλέντουλα χρησιμοποιείται «εσωτερικά» (ρόφημα) για την αντιμετώπιση του έλκους και της επώδυνης εμμηνορρυσίας και «εξωτερικά» (κομπρέσα) για την περιποίηση πληγών, εγκαυμάτων και τσιμπημάτων εντόμων. Θεωρείται πως είναι εξαιρετικό βότανο για το έλκος, τη γαστρίτιδα και τις λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος και δρα και ως χωνευτικό. Παράλληλα η Καλέντουλα είναι αποτελεσματική στους έντονους πόνους και τις κράμπες της περιόδου. Υποστηρίζεται πως η αποτελεσματικότητα της πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός πως έχει σπασμολυτικές ιδιότητες.

Η Καλέντουλα θεωρείται πως έχει θαυμάσιες επουλωτικές αρετές, οι οποίες στηρίζονται στην αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή της δράση και προτείνεται για την περιποίηση της ακμής, της φλεβίτιδας, των εκζεμάτων και των κρεατοελιών.

Λεβάντα

H Λεβάντα θεωρείται κατά γενική παραδοχή ένα από 20 σημαντικότερα θεραπευτικά βότανα. Στη σύγχρονη Βοτανοθεραπεία, τα αποξηραμένα άνθη Λεβάντας χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μείωση του άγχους και της υπερέντασης. Η Λεβάντα γενικά θεωρείται πως έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις μελαγχολίας και ήπιας κατάθλιψης. Το εκχύλισμα της θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση των νευρικών πονοκεφάλων και της αϋπνίας. Ένα απλό εκχύλισμα Λεβάντας όταν χρησιμοποιηθεί σε κομπρέσα και τοποθετηθεί στο μέτωπο, βοηθά στην ανακούφιση από τις ημικρανίες, την υπερένταση, την κούραση και την επίδραση της έντονης κατανάλωσης αλκοόλ. Θεωρείται επίσης από κάποιους ερευνητές πως είναι υποτασική και μειώνει τη ταχυπαλμία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Λεβάντα έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και για αυτό το λόγο θεωρείται ιδανική για την επούλωση μικρών πληγών, ενώ ταυτόχρονα είναι κατάλληλη για τον «καθαρισμό» του δέρματος σε περιπτώσεις ακμής, εκζεμάτων και δερματοπαθειών. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται κατά των θωρακικών λοιμώξεων όπως είναι ο βήχας, το άσθμα και η βρογχίτιδα και σε περιπτώσεις κρυολογημάτων ή γρίπης – με τη μορφή εισπνοών. Η αντιβακτηριδιακή και αντισηπτική της δράση, βοηθά για την καταπολέμηση των παρασίτων στα έντερα. Το αιθέριο έλαιο Λεβάντας όταν χρησιμοποιείται σε μασάζ χαλαρώνει τους μύες και ανακουφίζει από τους νευραλγικούς και ρευματικούς πόνους.

Μολόχα

Ιστορικά γνωρίζουμε πως η Μολόχα ήταν διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη για τη παρασκευή σούπας ή και ως «σαλατικό». Αναφορές στη Μολόχα και τα οφέλη από τη κατανάλωση της, γίνονται από τον Ησίοδο και τον Οράτιο. Στη σύγχρονη Βοτανοθεραπεία, η Μολόχα χρησιμοποιείται ως αφέψημα αποτελεσματικό σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών που συνοδεύονται από δυσκοιλιότητα. Η Μολόχα θεωρείται πως έχει ήπια καθαρτική δράση, αποτοξινώνει και καταπραΰνει το γαστρεντερικό σύστημα. Χρησιμοποιείται εξωτερικά ως κατάπλασμα ή λοσιόν για την περιποίηση φλεγμονών του δέρματος, όπως είναι τα σπυριά, οι «καλόγηροι», τα εξανθήματα και οι κάλοι.

Τσουκνίδα

Η Τσουκνίδα, γνωστό βότανο από την αρχαιότητα , ενισχύει και τονώνει όλο το σώμα γι αυτό ο Ιπποκράτης την τοποθετεί στα φυτά πανάκεια, αυτά δηλαδή που κάνουν για όλες τις ασθένειες.

Η τσουκνίδα περιέχει γαλλικό οξύ, χλωροφύλλη, ακετυλχολίνη, σεροτονίνη, γλυκοκινόνες, πολλά μέταλλα (Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγγάνιο), βιταμίνες Α, Β, C και τανίνες. Οι τσουκνίδες παίρνουν τα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου από το χώμα και αποτελούν καλό τονωτικό για την αναιμία και τον ραχιτισμό. Η περιεκτικότητα του φυτού σε βιταμίνη C εξασφαλίζει την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα. Οι τσουκνίδες είναι ωφέλιμες σε αυτούς που πάσχουν από οξεία και χρόνια νεφρίτιδα ή κυστίτιδα. Εξαιρετικά ωφέλιμο είναι το αφέψημά της για όσους πάσχουν από ίκτερο, παθήσεις της χολής, έλκος του στομάχου, βρογχικές παθήσεις και χρόνιες διάρροιες. Η δυσκοιλιότητα υποχωρεί λίγες μέρες με την εφαρμογή της θεραπείας ενώ εξίσου εξαιρετικά αποτελέσματα σημειώνονται και σε ασθενείς με διαβήτη και αρθρίτιδα.

Ως καλλυντικό συνιστάται για βαθύ καθαρισμό κανονικού δέρματος. Είναι, ακόμη ιδανική για λάμψη στα κανονικά μαλλιά, και σταματά την τριχόπτωση και την πιτυρίδα. Καθαρίζει το ουρικό οξύ από τον οργανισμό και έτσι ανακουφίζει την ποδάγρα και την αρθρίτιδα, ενώ με τις στυπτικές ιδιότητες που έχει σταματά τη αιμορραγία